EOTRH - Af hvad for noget ?

Skrevet af Dyrlæge Christina Madsen


Rubinas ejer kontaktede Christina for, at få lavet et tandtjek i februar måned, da hun for nyligt havde købt Rubina. Rubina var for tynd og skulle tage på. Ved mundhuleundersøgelsen blev det tydeligt, at ponyen ikke havde fået tilstrækkelig tandbehandling. Rubinas fortænder viste tegn på EOTRH.


EOTRH står for Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Det er en tandsygdom, hvor rødderne nedbrydes og går i opløsning. Tanden bliver langsomt løs og kroppen vil forsøge at sætte tanden fast igen ved at danne cement omkring rødderne så tænderne bliver tykkere i omfang. Disse forandringer vil skabe en betændelsestilstand inde i kæben og i tandkødet, som er årsag til smerter hos ponyen. Det er en aldersbetinget sygdom og kan forekomme hos alle typer heste og ponyer.

For at stille denne diagnose og planlægge, hvor mange tænder der skal trækkes ud skal der tages røntgenbilleder af tænderne. Så det gjorde Christina ude i stalden. Røntgenbillederne viste at alle fortænder i overmunden skulle trækkes ud samt de to yderste fortænder i undermunden. Ialt 8 tænder.

Behandlingen af EOTRH er simpel - tænderne skal trækkes ud.

Det kan for mange ejere være voldsomt at få at vide, at fortænderne skal trækkes ud. Vores erfaring med behandlingen er god. Hestene/ponyerne responderer utrolig godt på behandlingen, de heler hurtigt op og der er meget sjældent komplikationer ved indgrebet. De lærer hurtigt at æde uden deres fortænder og kan også fint græsse, da de lærer at rive græsset over med læberne. Og det bedste er, at ejer ofte får en "ny" hest/pony ud af det. Vi ved fra forskning og erfaring at sygdommen forårsager store smerter hos hestene. Og derfor kvikker de meget op efter indgrebet, fordi smerterne er væk.

Vi samarbejder med andre tandspecialister på Fyn og Rubina blev henvist til ekstraktion af 8 fortænder.

Indgrebet foregik ude i stalden og det forløb fint uden komplikationer. Rubina kunne få dage efter indgrebet æde 10 kg wrap på en nat, hvor hun tidligere max indtog 6 kg. Christina skal lave kontrol på Rubina 3-4 uger efter indgrebet.

Har du mistanke om at din pony/hest har EOTRH så kontakt os med henblik på en mundhuleundersøgelse.


Ejer fortæller

"Efter vores pony på 22 år fik fjernet alle tænder i overmunden og de to yderste i undermunden har vi fået en meget gladere, nærmest småfræk pony. Det er tydeligt at se på den, at de konstante smerter har haft påvirket den. Den har fået ny energi og mere overskud. Det hele foregik i stalden, så vi skulle ikke ud og køre med den. Da bedøvelsen var aftaget begyndte hun at spise wrap med det samme. Et par timer senere spiste hun foder uden problemer. Vi er meget glade for at hun fik fjernet sine fortænder."