Stofskiftesygdomme

Hos heste

Skrevet af Dyrlæge Christina Madsen


De to mest vigtige stofskiftelidelser hos hest er PPID (tidl. Cushing) og EMS (Equine metabolic syndrome).

PPID:

PPID er en sygdom i hjernen (hypothalamus), hvor der udskilles for meget dopamin så der opstår en ubalance af kroppens hormoner fx høj udskillelse af ACTH. Sygdommen forekommer hovedsageligt hos ældre heste og ponyer. 20 % af heste og ponyer over 15 år formodes at have PPID. Det er en kronisk sygdom som forværres med alderen. Kliniske tegn på PPID: Krøllet lang pels, forfangenhed, hyppig vejrtrækning, ændret kropsform (muskeltab) og øget drikkelyst/øget urinering. Man ved at heste med PPID har stor risiko for at udvikle sekundære infektioner, blive forfangen gentagne gange og de har en større ormebyrde. Derfor er omhyggelig pleje og medicinering af PPID hesten vigtig:

 • Klippe hesten hvis den har svært ved at fælde så man forebygger hudinfektioner.
 • Hyppig tandtjek hver 6.mdr
 • Hyppig beskæring ned til 4. ugers interval (hvis hesten har været forfangen)
 • Tjek for orm v. gødningsprøve 2 gange om året (forår og efterår)
 • Livsvarig medicinering

 • Man stiller diagnosen vha. en blodprøve, hvor hesten har været fastet i 12 timer. Det er bedst at teste i efteråret fra august til november måned. Sygdommen behandles med Prascend som er en tablet hesten skal have hver dag resten af dens liv. Medicinen hjælper med at regulere dopamin udskillelsen så kroppens hormoner forbliver i balance.


  Billede: På billedet ses den karakteristiske lange krøllede pels på en PPID hest.

  Billede lånt fra http://www.talkaboutlaminitis.ie/laminitis-ppid/#

  EMS:

  EMS er en livsstilssygdom hos heste og sidestilles med sukkersyge hos mennesker. Det er primært overvægt og fodring med sukker og stivelse der er årsag til sygdommen. I de seneste år har vi set en stigning i antallet af heste og ponyer der er overvægtige og det estimeres at i Danmark er 25 % af vores heste overvægtige. I USA er det op mod 50 % og England 70 %. Op til 82 % af de overvægtige heste og ponyer har EMS. Der sker en overproduktion af insulin i kroppen og fedt- og muskelcellerne bliver resistente overfor insulinen. Ponyer og æsler er genetisk disponeret for denne sygdom og derfor er det ekstra vigtigt at være påpasselige med dem. De kliniske tegn på EMS er:

 • Fedme med regionale fedtdepoter omkring haleroden og i nakken
 • Forfangenhed
 • Nedsat fertilitet

 • Man ved i dag, at det ikke direkte er sukkeret der medfører forfangenhed hos disse heste, men at det er det høje insulin niveau der gør det. Så indirekte er det sukker der påvirker til en øget produktion af insulin, men det er insulinen der medfører forfangenhed. Man stiller diagnosen ud fra de kliniske symptomer eller ved at tage blodprøver, hvor man måler blodsukkeret efter insulinindgivelse eller ved at måle insulinniveauet efter indgivelse af sukker. Nogle gange skal der laves to tests, andre gange vælger man at stille diagnosen ud fra det kliniske billede. Behandlingen af EMS er diæt, motion og hyppige beskæringer af smeden.

  Diæt:

  Det anbefales at fodre hovedsageligt med lav-energi grovfoder for at holde hesten beskæftiget. Det er bedst at fodre i mindre portioner flere gange i døgnet og minimere kraftfoderet så meget som muligt. Man må ikke faste hesten, da det øger insulinresistensen. Giv et rent vitamin og mineral tilskud. Hvis man vil fodre med kraftfoder så skal det have et lavt sukker og stivelsesindhold. Græs er udelukket pga. for meget sukker.

  Motion:

  Motion er utrolig vigtig for EMS hesten da det hjælper med at optage insulinen i kroppens celler, det hjælper hesten til at tabe sig og beskæftige hesten. Selv små ændringer i hverdagen, hvor man indfører ekstra motion vil hjælpe. Smed: Smeden er en vigtig faktor når hesten har været forfangen. Det anbefales at hesten beskæres med 4- ugers intervaller og evt. special beslag kan være nødvendig i nogle tilfælde. Samarbejde mellem ejer, smed og dyrlæge er her utrolig vigtig.  Billede lånt fra https://www.equine.umn.edu/research/equine-genetics-and-genomics-laboratory/current-projects/equine-metabolic-syndrome